بازگشت
157استعلام:
همانگونه که مستحضرید، افراد تحت سرپرستی مستند به ماده 21 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست مصوب 1392 و تبصره 6 آئیننامه اجرایی این قانون مصوب 1394/04/14 هیات وزیران با اصلاحات و الحاقات بعدی، جزء عائله تحت تکفل سرپرست محسوب میشوند؛ همچنین به موجب ماده 17 این قانون و ماده 5 آئیننامه یاد شده، تکالیف سرپرست نسبت به فرد تحت سرپرستی از لحاظ نگهداری، تربیت و نفقه نظیر تکالیف والدین نسبت به اولاد است و حتی پس از مرگ سرپرست، همچنان فرد تحت سرپرستی از حقوق و مزایای اولاد برخوردار است و در تبصره ماده 53 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 نیز امتناع از پرداخت نفقه افراد تحت سرپرستی جرمانگاری شده است. با عنایت به مراتب یاد شده، در فرضی که فردی سرپرستی دو فرزند دختر را طبق قانون صدرالذکر بر عهده گرفته و اخیراً نیز فرزندی برای وی به دنیا آمده است و با لحاظ مقررات پیش گفته این فرد (سرپرست) دارای سه فرزند میباشد؛ آیا این فرد به محض تولد فرزند از معافیت مالیاتی پانزده درصد موضوع ماده 18 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب 1400 برخوردار میشود؟
نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضائیه:
اولاً، ماده 21 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بیسرپرست و بدسرپرست مصوب 1392 برای افرادی که سرپرستی این کودکان را بر عهده میگیرند، صرفاً بهرهمندی از مزایای حمایتی حق اولاد و مرخصی دوره مراقبت برای کودکان زیر سه سال را تجویز کرده و تصریحی بر برخورداری دیگر مزایا مانند معافیت مالیاتی ندارد. ثانیاً، ماده 18 قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مصوب 1400 با توجه به سیاق آن بر معافیت مالیاتی والدینی که فرزند سوم خود را به دنیا میآورند دلالت دارد و با توجه به اصل عدم معافیت مالیاتی؛ مگر به موجب قانون، تسری این معافیت به افرادی که سرپرستی اطفال بیسرپرست و بدسرپرست را بر عهده میگیرند، مستلزم قانون است و در فرض سؤال چنین تصریحی وجود ندارد.
