راهنمای اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده تابستان 1403
راهنمای اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده تابستان 1403

 

1- ورود به صفحه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور: 

کاربر از طریق آدرس tp.tax.gov.irوارد سامانه مؤدیان شده و به درگاه احراز هویت یکپارچه سازمان امور مالیاتی کشور منتقل می شود. پس از وارد نمودن نام کاربری و رمز عبور دریافتی از سامانه درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور به آدرسhttps://my.tax.gov.ir و احراز هویت از طریق سیستم احراز هویت سازمان امور مالیاتی کشور وارد درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور می شود. 

 

2- بخش ورود به کارپوشه

پس از ورود کاربر به درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی کشور علاوه بر مشاهده پرونده های مالیاتی، امکان ورود به بخش کارپوشه نیز وجود دارد.

 

3-پیشخوان ورود به فضای عملیاتی پرونده در کارپوشه:

اولین صفحه در کارپوشه مؤدی صفحه پیشخوان است و مؤدی می تواند در این صفحه پرونده/پرونده های مربوط به خود را که کارپوشه به آنها تخصیص داده شده، مشاهده نماید.

مؤدی با استفاده از کلید «ورود به پرونده» هر یک از پرونده های قابل مشاهده در فرم پیشخوان، وارد فضای عملیاتی آن پرونده در کارپوشه خود خواهد شد.

 

4-مشاهده و ثبت اظهارنامه پیش فرض:

پس از ورود به فضای عملیاتی پرونده مورد نظر در کارپوشه، امکان ورود به بخش«اظهارنامه پیش فرض» از قسمت مربوطه وجود دارد. 

نکته:  امکان مشاهده  اظهارنامه پیش فرض تنها برای کاربر اصلی پرونده امکان پذیر است.

مؤدی پس از ورود به بخش اظهارنامه پیش فرض و مطالعه راهنمای تکمیل اظهارنامه، از طریق کلید«اظهارنامه تابستان 1403»وارد بخش اظهارنامه پیش فرض ارزش افزوده دوره دوم 1403می شود.

با ورود به صفحه اظهارنامه پیش فرض ارزش افزوده دوره دوم 1403(موضوع ماده(3) قانون تسهیل تکالیف مؤدیان)  فهرست اظهارنامه ها با امکان «مشاهده» و«تکمیل اطلاعات» اظهارنامه های پیش فرض مؤدی و بخش «ارسال بازخورد» در اطلاعات اظهارنامه پیش فرض(به منظور درخواست برای بررسی به روزرسانی مقادیر بارگذاری شده)  قابل مشاهده است.

در بخش لیست اظهارنامه ها امکان مشاهده اظهارنامه پیش فرض مؤدی وجود دارد .مؤدی با انتخاب گزینه «مشاهده»می تواند جداول و اطلاعات اظهارنامه پیش فرض مورد نظر را مشاهده کند.

بخش مشاهده اظهارنامه شامل چهار جدول اصلیبه شرح زیر است :

●    جدول الف- شامل اطلاعات فروش خالص کالاها و خدماتجدول ب-شامل اطلاعات خرید خالص کالاها و خدمات

 جدول ج- شامل  محاسبه مالیات و عوارض پرداختی قابل کسر یا استرداد (اعتبار مالیاتی)

●    جدول  د- محاسبه مانده بدهی مالیات و عوارض ارزش افزوده یا اعتبار قابل استرداد

این بخش شامل چهار جدول ضمیمه به شرح زیر است:

●    جدولضمیمه1- توضیح محاسبات مربوط به ردیف (2) جدول(ج)

●    جدولضمیمه2- توضیح محاسبات مربوط به ردیف (3) جدول (ج) 

●    جدولضمیمه 3-توضیح محاسبات مربوط به ردیف (5) جدول (د) 

در جدول ضمیمه( 3-)موارد زیر درج شده اند:

●    مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش نسیه مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت

31/03/1403که مبلغی از آن در دوره ی جاری، وصول شده است.

●    مالیات و عوارض فروش بابت صورتحساب های الکترونیکی ارجاعی (به غیر ازصورتحساب الکترونیکی صادرات) که تاریخ صدور صورتحساب مرجع آنها مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403بوده و باید به مالیات و عوارض خرید شما در این دوره اضافه شود.

●    مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403که عدم احتساب بوده اند و در این دوره احتساب شده اند.

●    بدهکاری ناشی از ابطال صورتحساب های الکترونیکی مجازی سمت فروش مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403در این دوره، که بدهکاری فروشنده صورتحساب مادر را به اندازه بدهی آمر در صورتحساب مجازی کاهش می دهد.

●    مالیات و عوارض فروش بابت صورتحساب های الکترونیکی ارجاعی صادرات که تاریخ صدور صورتحساب مرجع آنها مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403بوده و باید به مالیات و عوارض خرید شما در این دوره اضافه شود.

●    جدول ضمیمه 4-توضیح محاسبات مربوط به ردیف (4) جدول (د) 

توضیحات جدول ضمیمه4- بند2:چنانچه صورتحساب مرجع در دوره زمستان یا بهار صادر شده و در دوره جاری بر روی آن صورتحساب ارجاعی با وضعیت تایید شده صادر شود، وضعیت صورتحساب مرجع، عدم احتساب و وضعیت صورتحساب ارجاعی به احتساب تغییر می یابد و در محاسبات لحاظ می گردد.

توضیحات جدول ضمیمه4- بند3: منظور پرداخت هایی است که توسط فروشنده در دوره های قبل ثبت گردیده است و خریدار آن را تایید نکرده است و فروشنده در دوره جاری آن پرداخت را ابطال نموده است.

4-1-2-تکمیل اطلاعات اظهارنامه

چنانچه کاربر وارد بخش «تکمیل اطلاعات»اظهارنامه شود، به صفحه اظهارنامه ارزش افزوده دوره دوم 1403هدایت می شود. بخش تکمیل اظهارنامه در برگیرنده6مرحله است که به ترتیب شامل: 1-سؤالات اظهارنامه، 2-اطلاعات فروش، 3-اطلاعات خرید، 4-اعتبار مالیاتی، 5-محاسبه مانده بدهی مالیات و 6-ثبت نهاییاست.

4-1-2-1-سؤالات اظهارنامه

مؤدی بعد از انتخاب «اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده دوره دوم سال 1403»،  به صفحه سؤالات هدایت می شود .

هدف از طرح این سؤالات که در دو دسته کلی( الف-سؤالات مربوط به فروش و ب-سؤالات مربوط به خرید) تنظیم شده است، متناسب سازی ردیف ها وفیلدها (اقلام اطلاعاتی) اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده با فعالیت مؤدی و جلوگیری از افزایش اقلام اطلاعاتی فرم اظهارنامه و تسهیل تکمیل آن توسط مؤدی است.

بخش سؤالات مربوط به فروش حاوی 9سؤالو بخش سؤالات مربوط به خرید حاوی 8سؤالاست.

آن دسته از مؤدیان که دارای شرایط خاص می باشند، می توانند بر اساس نوع کسب و کار و شرایط خاص فعالیت خود به هر یک از سؤالات پاسخ "بلی"دهند و بر اساس پاسخ مثبت در هر سؤال، اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده مربوطه سفارش سازی و فیلدهای مربوط به این کسب و کار به فیلدهای عمومی اظهارنامه اضافه می شود.

تعاریف کلی فرم اظهارنامه:

بارگذاری از سامانه مؤدیان: در صورتی که مؤدی در خصوص هر ردیف، صورتحساب الکترونیکی مربوطه را به سامانه مؤدیان ارسال نموده باشد، بهای کالاها و خدمات فروخته شده/ صادر شده(ریال) به صورت خودکار در ستون «بارگذاری از سامانه مؤدیان»بارگذاری می شود و توسط مؤدی قابل مشاهده است اما قابل اصلاح نخواهد بود.

خارج از سامانه مؤدیان: در صورتی که مؤدی در خصوص هر ردیف، اطلاعات صورتحساب الکترونیکی مربوطه را به سامانه مؤدیان ارسال نکرده باشد و صورتحساب را خارج از سامانه مؤدیان صادر نموده باشد، می تواند اطلاعات این صورتحساب های خارج از سامانه را در ستون مربوطه وارد کند.

جمع:مجموع بهای کالاها و خدمات فروخته/ صادر شده(ریال) برابر با جمع ستون «بارگذاری از سامانه مؤدیان» و «خارج از سامانه مؤدیان» است.

مالیات و عوارض فروش (ریال):بر اساس نرخ تعیین شده در ستون "نرخ/درصد"در هر ردیف، نسبت به جمع محاسبه و نمایش داده می شود .

الف ) سؤالات مربوط به فروش

نکات :

●    تصاویر موجود در  این راهنما در خصوص تکمیل و ارائه پاسخ"خیر و بلی"در هر ردیف از سؤالات، مربوط به آن پرونده آزمایشی بوده و نسبت به پاسخ انتخاب شده، اقلام مندرج در فرم ها متفاوت می باشد.

●    تصاویر میتواند به موجب پاسخ های ارائه شده در بخش سؤالات اظهارنامه و براساس کسب وکارهای مختلف مؤدیان و صورتحساب های صادره در سامانه، اطلاعات تراکنش های ابزارهای پرداخت و اطلاعات واردات و ... متفاوت باشد.

4-1-2-2- جدول الف-اطلاعات فروش خالص کالاها و خدمات:

مؤدی پس از پاسخ به سؤالات خرید و فروش خود با زدن کلید "گام بعدی"وارد صفحه «الف-اطلاعات مربوط به فروش خالص کالاها و خدمات»  می شود.

1-فروش کالا و خدمات موضوع ماده(7) (نقدی و نسیه)(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

اولین ردیف در بخش فروش مربوط به «فروش خالصکالا و خدمات موضوع ماده(7) (نقدی و نسیه)» قابل نمایش برای همه مؤدیان است و ارتباطی به پاسخ سؤالات تعیین شده در ابتدای ورود به اظهارنامه ندارد.

شایان ذکر است، محاسبه مالیات و عوارض فروش شامل مجموع فروش نقد و نسیه خواهد بود. بنابراین اگر مؤدی در دوره تابستان 1403فروش کالا و خدمت نسیه ای داشته که به استناد اطلاعات سامانه مؤدیان در این دوره وجه آن را دریافت نکرده باشد، میزان مالیات و عوارض فروش معادل این وجه پرداخت نشده را می تواند تا زمان دریافت آن در دوره های بعد به تأخیر بیاندازد (به شرط انکه وضعیت صورتحساب نسیه صادر شده"تایید شده/ تایید سیستمی"باشد). اطلاعات مربوط به این مبلغ که قابل کسر از کل مالیات فروش است  از سامانه مؤدیان دریافت و در ردیف(3) جدول (د) از سامانه نشان داده خواهد شد.

نکته: فروش نسیه در مورد فروش های اعلامی خارج از سامانه توسط مودیان محترم مالیاتی موضوعیت ندارد و تمامی فروش های خارج از سامانه نقدی تلقی می گردد.

2-فروش خالص کالاها و خدمات از دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی:(قابل نمایش برای مؤدیان دارای اطلاعات ابزار پرداخت های مربوط به پرونده)

فروش خالص کالاها و خدمات از دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی قابل نمایش برای مؤدیانی می باشد که اطلاعات آنها در اجرای قانون تسهیل تکالیف مؤدیان به صورت سیستمی از بانک مرکزی اخذ شده و در اظهارنامه های مؤدیان انعکاس پیدا کرده است .

در صورت وجود اطلاعات دستگاه کارتخوان برای مؤدی یک ردیف با عنوان "فروش خالص کالا و خدمات از دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی"، به جدول (الف: اطلاعات فروش) اضافه شده و در ستون "بارگذاری از سامانه مؤدیان (ریال)"اطلاعات مربوط به تراکنش های دستگاه های کارتخوان یا درگاه پرداخت اینترنتی مؤدی (جمع تراکنش یک یا چند دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی الصاق شده به پرونده مؤدی) به صورت سیستمی بارگذاری می شود.

مؤدیان می توانند در ستون «بهای خارج از سامانه مؤدیان» مربوط به این ردیف، جهت تعدیل مبلغ بارگذاری شده در ستون داخل «بهای بارگذاری شده از سامانه مؤدیان»، میزان مبلغ کاهشی مورد نظر خود را به صورت منفی به منظور مدیریت موارد زیر اعمال نمایند:

·       برای جلوگیری از محاسبه مجدد مالیات و عوارض در مورد تراکنش های دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی که برای آنها صورتحساب الکترونیکی نوع 1و یا 2در کارپوشه مودیان موجود است.  

·       در مواردی که مؤدی ادعا دارد که اصلا فروشی نداشته و فقط کارتی کشیده شده و پولی به حساب ایشان واریز شده است که مؤدی می تواند آن را منفی وارد نماید.

·       مودیانی محترم مالیاتی که براساس قوانین مالیاتی و بخشنامه های صادره، مشمول مالیات بر ارزش افزوده برای قسمتی از مبالغ تراکنش صورت گرفته در دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت اینترنتی می باشند همانند طلا فروشان، مشاوران املاک، نمایشگاه داران... با عنایت به بخشنامه های موجود به عنوان خرید و فروش لحاظ نمی شود.

·       برای تعدیل معاملات مستند به صورتحساب های الکترونیکی نوع 3که امکان برگشت از فروش/ ابطال آنها وجود ندارد؛ و یا سایر موارد، به عبارت دیگر اگر مؤدی برای برخی از فروش های خود که وجه آن را از طریق "ابزارهای الکترونیکی پرداخت"دریافت نموده است و همچنین در ازای آن تراکنش ها، صورتحساب الکترونیکی نیز در سامانه مؤدیان ارسال نموده است؛ می تواند در این فیلد اطلاعاتی تعدیلات کاهشی مربوطه را به صورت منفی لحاظ نمایید تا از مبلغ ستون داخل سامانه ای کسر شود. لذا در این حالت، تعدیل کاهشی بوده و امکان مبلغی بالاتر از مبلغ بارگذاری شده در قسمت جمع وجود ندارد.

·       نرخ مبنای محاسبه مالیات بر ارزش افزوده این اطلاعات ده درصد(10%) است و مؤدی می تواند در صورت فروش با نرخ متفاوت، در ستون خارج از سامانه مبلغ را بصورت کاهشی ثبت نمایند.

·       اطلاعات مربوط به دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی در ردیف "فروش خالص کالا و خدمات از دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی"جدول(الف) نمایش داده می شود و اطلاعات مربوط به واریز وجه به حساب متصل به دستگاه کارتخوان /درگاه پرداخت اینترنتی، که از طریق پایا، کارت به کارت و ساتنا می باشد، به صورت سیستمی در این اظهارنامه ها درج نمی گردد.

·       با توجه به اینکه عدد درج شده در قسمت «فروش خالص کالاها و خدمات از دستگاه کارتخوان و یا درگاه پرداخت اینترنتی» پس از کسر مالیات و عوارض ارزش افزوده متعلقه در ستون بارگذاری از سامانه مؤدیان درج می گردد، مؤدیان در هنگام تعدیل عدد مزبور در ستون خارج از سامانه مؤدیان می بایست آن قسمت از مالیات بر ارزش افزوده که در ستون مالیات و عوارض فروش مربوط به "فروش خالص کالاها و خدمات از دستگاه کارتخوان/ درگاه پرداخت اینترنتی"درج گردیده است و جزء فروش مودی نیست یا برای آن صورتحساب الکترونیکی صادر گردیده است را برنرخ ارزش افزوده مربوطه(ده درصد(10%) یا سایر نرخ های مندرج در قانون مالیات بر ارزش افزوده) تقسیم نموده و عدد بدست آمده را به شکل منفی در ستون بهای خارج از سامانه به "فروش خالص کالاها و خدمات از دستگاه کارتخوان یا درگاه پرداخت اینترنتی"درج نماید.

.برای فروش های خارج از سامانه با نرخ هایی به غیر از نرخ ماده( 7) نیز رقم فروش در ردیف مربوط به آن نرخ توسط مودی درج می گردد.

3-فروش خالص کالاها و خدمات معاف (نقدی و نسیه):(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

فروش خالصکالاها و خدمات معاف (نقد و نسیه) قابل نمایش برای همه مؤدیان است و ارتباطی به پاسخ سؤالات تعیین شده در ابتدای ورود به اظهارنامه ندارد. چنانچه مؤدی نسبت به صدور صورتحساب های معاف داخل سامانه مؤدیان و یا خارج آن اقدام نموده باشد، فیلدهای مربوطه تکمیل می گردد و در غیر این صورت در داخل فیلدها عدد صفر نمایش داده می شود.

مؤدیان به منظور ثبت اطلاعات فروش خالص کالاها و خدمات عمومی مشمول در ستون خارج از سامانه، صرفا   می بایست این اطلاعات را در ردیف فروش بابت کالاهای مشمول وارد نمایند و اطلاعات فروش کالاها و خدمات معاف را بایست در ستون خارج از سامانه و ردیف مربوطه، «فروش خالص کالاو خدمات معاف (نقدی و نسیه)» وارد نمایند تا میزان مالیات آن صفر محاسبه و نمایش داده شود.

به عنوان مثال، مؤدیانی که طلا فروش هستند میزان فروش طلای خالص آنها که معاف از مالیات است در ردیف «فروش خالص کالا و خدمات معاف» و میزان اجرت، حق العملکاری و سود که مشمول مالیات است، در ردیف درآمدمربوط به اجرت ساخت، حق العمل و سود فروشندگان طلا، جواهر و پلاتین با نرخ نه درصد(9%) در ستون  داخل سامانه بارگذاری می شود و مؤدی می تواند در ستون خارج از سامانه نیز بر این اساس اطلاعات را به تفکیک بارگذاری نماید.

نکات :

·       مبلغ مالیات و عوارض فروش (ریال) بر اساس نرخ ده درصد (10%) محاسبه می شود.

4-در ستون خارج از سامانه امکان ثبت عدد مثبت و عدد منفی بیشتر از عدد بارگذاری شده از سمت سامانه مؤدیان وجود ندارد.

 تکمیل اطلاعات جدول الف:اطلاعات مربوط به فروش خالص کالاها و خدمات،  با توجه به تعیین  گزینه بلی در سؤالات اظهارنامه به شرح ذیل می باشد: 

 سؤال 1: آیا در دوره دوم سال 1403  فروش طلا، جواهر و پلاتین داشته اید؟اگر پاسخ بلی بود؛ ردیف (4) جدول (الف) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده شود.

اگر پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل از جدول (الف) اظهارنامه جهت وارد کردن اطلاعات فروش خارج از سامانه در فیلد اطلاعاتی مورد نظر به مؤدی نمایش داده و اطلاعات داخل سامانه ای به صورت سیستمی بارگذاری می شود.

مؤدیانی که طلا فروش هستند میزان فروش طلای خالص را که معاف از مالیات است در ردیف فروش خالص کالا و خدمات معاف و بابت اجرت، حق العملکاری و سود که مشمول مالیات هستند، در ردیف «درآمدمربوط به اجرت ساخت، حق العمل و سود فروشندگان طلا، جواهر و پلاتین» اطلاعات مربوطه در ستون داخل سامانه ای بارگذاری می شود و یا مؤدی می تواند بر اساس صورتحساب های خارج از سامانه در ستون خارج از سامانه بارگذاری نماید.

نکات:  

.مالیات و عوارض فروش در این بخش با نرخ نه درصد(9%) از جمع میزان فروش محاسبه می شود.

.مؤدیانی که از شناسه های کالا و خدمات مربوط به طلا در صورتحساب های فروش سامانه مؤدیان خود استفاده نموده اند، اطلاعات صورتحساب های مربوط در ردیف مذکور و در ستون داخل سامانه مؤدیان بارگذاری می شود.

سؤال 2: آیا در دوره دوم سال 1403، بخشی از فروش شما مشمول یارانه های موضوع جزء(ج) تبصره(2) ماده(5)، بوده است؟

برای مؤدیانی که در دوره دوم سال 1403بابت بخشی از ما به ازای فروش کالاهای خود از دولت یارانه یا کمک دولتی دریافت می کنند، بایستی به این سؤال پاسخ «بلی» دهند؛ اگر پاسخ بلی باشد؛ به مؤدی اجازه داده می شود تا میزان دریافتی و یا بستانکاری بابت این یارانه را در فیلد اطلاعاتی اطلاعات خارج از سامانه مؤدیان وارد نمایند.

بعد از انتقال به صفحه اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده، اطلاعات وارد شده مؤدی در ردیفی از جدول (الف) اظهارنامه با درج همان میزان ثبت شده توسط مؤدی، برای وی نمایش داده میشود.

ضمنا ردیف ذیل «مالیات و عوارض فروش بابت مبلغ مشمول یارانه موضوع جز (ج) تبصره(2) ماده(5)» در جدول (ج) اظهارنامه با درج مالیات و عوارض صفر ناشی از آن نیز به مؤدی نمایش داده می شود.

سؤال 3: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به صادرات کالا و خدمات نموده اید؟

 در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403صادرات کالا و خدمات و یا صادرات کالاهای موضوع تبصره (2) ماده(10) انجام داده و صورتحساب داخل و یا خارج سامانه مؤدیان صادر نموده است گزینه "بلی"را باید انتخاب و یا به صورت پیش فرض انتخاب می شود در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

اگر پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل در جدول (الف) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده می شود.(در این پرونده آزمایشی چون اطلاعات داخل سامانه ای وجود داشت به صورت پیش فرض "بلی"انتخاب شده است).

نکته:

بهای بارگذاری شده از سامانه مربوط به شرح"کل صادرات کالاها و خدمات به غیر از صادرات کالاهای موضوع تبصره(2) ماده(10) (تایید نشده)"موجود در ردیف (6) جدول(الف)، صورتحساب های صادرات ثبت شده در کارپوشه توسط مودی می باشد، که برای آنها در سامانه مودیان برگ سبز گمرکی یافت نگردیده است.

مؤدی اگر از انجام صادرات خود اطمینان دارد در ردیف مربوط به "کل صادرات کالاها و خدمات به غیر از صادرات کالاهای موضوع تبصره(2) ماده(10) (تایید نشده)"عددی با علامت منفی و به میزان بارگذاری شده در فیلد اطلاعاتی "بارگذاری از سامانه مؤدیان"را در فیلد اطلاعاتی "خارج از سامانه مؤدیان"وارد می نماید تا مالیات و عوارض فروش این ردیف صفر گردد. همچنین مؤدی در صورت تعدیل این فیلد اطلاعاتی، بایستی فیلد اطلاعاتی "خارج از سامانه مؤدیان"را در ردیف فوق (کل صادرات کالاها و خدمات به غیر از صادرات کالاهای موضوع تبصره( 2) ماده( 10) (پذیرفته شده)) به میزان صادرات صورت گرفته در طی دوره ثبت نماید.

مؤدی می تواند مشابه عملیات مذکور برای صادرات کالاهای موضوع تبصره(2) ماده(10) تایید شده و پذیرفته نشده اقدام نماید.

ضمنا ردیف ذیل از جدول (ج) اظهارنامه برای ثبت مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های صادرات کالاهای خام و نیمه خام موضوع تبصره( 2) ماده( 10) با توجه به صادرات انجام شده و مبالغ تکمیل شده در فیلدها و ردیف های مربوط به صادرات جدول (ب) می بایست توسط مؤدی تکمیل شود.

نکات:

·       جهت کسر صادرات تایید نشده مؤدی باید در فیلد اطلاعاتی خارج از سامانه مؤدیان با علامت منفی عدد فیلد اطلاعاتی داخل سامانه را ثبت نماید در غیر اینصورت سامانه عدد دیگری را نمی پذیرد.(امکان کسر بخشی از مبلغ «داخل سامانه مؤدیان صادرات پذیرفته شده»وجود ندارد).

·       بهای کالاها و خدمات بارگذاری شده در فیلد اطلاعاتی داخل سامانه صادرات (تایید نشده) چون مورد تایید سازمان نمی باشد مالیات آن با نرخ ده درصد (10%) محاسبه و در ستون مالیات و عوارض بارگذاری می شود اما پس از اعلام مؤدی در ردیف پذیرفته شده مالیات آن صفر در نظر گرفته می شود.

·       برای مؤدیانی که از شناسه های کالا مربوط به موضوع تبصره(2) ماده(10)  در صورتحساب های فروش سامانه مؤدیان خود استفاده نموده اند، اطلاعات صورتحساب های مربوط در ردیف مذکور و در ستون داخل سامانه مؤدیان بارگذاری می شود.

سؤال 4: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به فروش نوشابه های قندی گازدار و یا بدون گازنموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403فروش نوشابه های قندی گازدار و یا بدون گاز داشته باشد گزینه

"بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود، در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل در جدول(الف) اظهارنامه جهت وارد کردن اطلاعات فروش خارج از سامانه در فیلد اطلاعاتی مورد نظر به مؤدی نمایش داده و اطلاعات داخل سامانه به صورت سیستمی بارگذاری می شود.

نکات:

·       برای مؤدیانی که از شناسه کالا مربوط به نوشابه های قندی گازدار و یا بدون گاز در صورتحساب های فروش سامانه مؤدیان خود استفاده نموده اند، اطلاعات صورتحساب های مربوط در ردیف مذکور و در ستون داخل سامانه مؤدیان بارگذاری می شود.

سؤال 5: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به فروش کالاهای نفتی موضوع بند (الف) ماده(26) نموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403فروش کالاهای نفتی موضوع بند (الف) ماده (26) داشته باشد گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل از جدول (الف) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده می شود. اطلاعات داخل سامانه ای به صورت سیستمی بارگذاری و مؤدی می تواند اطلاعات فروش خارج از سامانه مربوط به این ردیف ها را در فیلد اطلاعاتی های مورد نظر وارد نماید.

نکات: 

·       مؤدیانی که از شناسه های کالا مربوط به کالاهای نفتی موضوع بند (الف) ماده( 26) در صورتحساب های فروش سامانه مؤدیان خود استفاده نموده اند، اطلاعات صورتحساب های مربوط در ردیف مذکور و در ستون داخل سامانه مؤدیان بارگذاری می شود.

سؤال 6: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به فروش سیگار و محصولات دخانی نموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403فروش کالاهای سیگار و محصولات دخانی  داشته باشد گزینه"بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

 در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل از جدول (الف) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده می شود. مؤدی می تواند اطلاعات فروش خارج از سامانه مربوط به این ردیف ها را در فیلد های اطلاعاتی مورد نظر وارد نماید.

در صورتی که مؤدی اطلاعات داخل سامانه داشته باشد، مالیات و عوارض فروش هر ردیف از حاصل ضرب مجموع فروش داخل و خارج سامانه در نرخ هر ردیف محاسبه و در فیلد اطلاعاتی مربوط به مالیات و عوارض ردیف مربوطه بارگذاری می شود.

نکات: 

·       برای مؤدیانی که از شناسه کالا مربوط به سیگار و محصولات دخانی در صورتحساب های فروش سامانه مؤدیان خود استفاده نموده اند، اطلاعات صورتحساب های مربوط در ردیف مذکور و در ستون داخل سامانه مؤدیان بارگذاری می شود.

·       اطلاعات داخل سامانه و مجموع فروش داخل و خارج سامانه در هر ردیف قابل نمایش نمی باشد و فقط مالیات عوارض فروش محاسبه شده در هر ردیف با توجه به مجموع فروش داخل و خارج سامانه و نرخ مربوط به هر ردیف نمایش داده می شود.

 سؤال 7: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به فروش کالا موضوع تبصره( 5) ماده (17) بهاشخاص زنجیره (گاز خانگی، آب و برق) نموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403فروش کالا موضوع تبصره( 5) ماده( 17) به اشخاص زنجیره (گاز خانگی،آب و برق) داشته باشد گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

در اجرای تبصره(5) ماده(17) قانون مالیات بر ارزشافزوده اشخاص زنجیره (به غیر از کالاهای با نرخ خاص) بابت فروش کالاهای موردنظر به اشخاص داخل زنجیره مکلف به اخذ مالیات و عوارض نیستند، لیکن فروش کالاهای مزبور معاف از مالیات و عوارض تلقی نشده و اعتبار مالیاتی مربوط با رعایت سایر قوانین و مقررات موضوعه قابل پذیرش است.

در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل در جدول (الف) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده می شود. از این رو مؤدی می بایست ضمن وارد نمودن اطلاعات خارج از سامانه در فیلد اطلاعاتی مربوط به ردیف( 1) جدول (الف) یعنی ردیف "فروش خالص کالاها و خدمات موضوع ماده( 7) (نقدی و نسیه)"، فروش خالص کالا موضوع تبصره( 5) ماده( 17) توسط اشخاص زنجیره به اشخاص زنجیره (آب و برق) (درصدی از فروش مندرج در ردیف (1) جدول (الف) را به صورت درصدی از مجموع فروش مندرج در ردیف (1) جدول (الف) که مطابق تبصره (5) ماده (17) از خریدار دریافت نشده است را در ستون نرخ درج نماید (وارد کردن درصد در این فیلد اطلاعاتی اجباری است).

همچنین آثار مالیاتی مربوط به ردیف فوق بر اساس درصد اظهار شده مؤدی در فیلد نرخ/ درصد، به عنوان مبلغ کاهنده از مالیات و عوارض فروش در جدول (الف) لحاظ می گردد. آثار این مقدار در جمع مالیات و عوارض ارزش افزوده فروش یا صادرات کالاها و خدمات مندرج در ردیف آخر جدول (الف) لحاظ می گردد.

ضمنا مبلغ "مالیات و عوارض ارزشافزوده فروش موضوع تبصره(5) ماده(17) به اشخاص داخل زنجیرهدر جدول (الف) فرم اظهارنامه، فیلد مالیات و عوارض نمایش داده می شود. 

نکته :

·       مقدار قابل قبول دریافتی در فیلد "نرخ/ درصد"در ردیف مربوط به تبصره (5) ماده (17) در جدول (الف) عددی مثبت و بین0ا لی100می باشد و امکان ورود مقدار تا 4رقم اعشار نیز وجود خواهد داشت.

سؤال 8: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به فروش کالا موضوع تبصره( 5) ماده 17به اشخاصزنجیره(کالای نفتی) نموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403فروش کالا موضوع تبصره (5) ماده (17) به اشخاص زنجیره (کالای نفتی) داشته باشد گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود، در غیر این صورت گزینه "خیر"انتخاب می شود.

در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل از جدول (الف) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده می شود. در اجرای تبصره(5) ماده(17) قانون مالیات بر ارزش افزوده اشخاص زنجیره نفت تولیدی (نفت خام، میعانات گازی و گاز طبیعی خام) و فرآورده های تولیدی و وارداتی بابت فروش کالاهای مورد نظر به اشخاص زنجیره مکلف به اخذ مالیات و عوارض نمیباشند، لیکن فروش کالاهای مزبور معاف از مالیات و عوارض تلقی نشده و اعتبار مالیاتی مربوط با رعایت سایر قوانین و مقررات موضوعه قابل پذیرش است.

از این رو مؤدی می بایست ضمن وارد نمودن اطلاعات خارج از سامانه در فیلدهای اطلاعاتی مربوط به فروش خالص در ردیف مورد نظر، درصدی از مجموع فروش خالص مندرج در ردیف های فوق به اشخاص داخل زنجیره که مالیات و عوارض ارزش افزوده آن، مطابق تبصره(5) ماده(17) از خریدار دریافت نشده است را در ستون نرخ درج نماید.

ردیف مربوط به "فروش خالص کالا موضوع تبصره(5) ماده(17) توسط اشخاص زنجیره به اشخاص زنجیره (بنزین و سوخت هواپیما) (درصدی از فروش مندرج در ردیف فوق جدول الف)"و "فروش خالص کالا موضوع تبصره(5) ماده(17) توسط اشخاص زنجیره به اشخاص زنجیره (نفت گاز، نفت سفید، نفت کوره، گاز طبیعی و گاز مایع) (درصدی از فروش مندرج در ردیف فوق جدول الف)"از جدول (الف) اظهارنامه، در صورت ارائه پاسخ بلی به سؤال "8.آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به فروش کالا موضوع تبصره(5) ماده(17) به اشخاص زنجیره(کالای نفتی) نموده اید؟"برای مؤدی نمایش داده خواهد شد و مؤدی باید درصدی از آن فروش که در زنجیره می باشد را مشخص نماید.

نتیجه درصد تعیین شده در ستون مالیات وعوارض در ردیف "مالیات و عوارض ارزش افزوده فروش موضوع تبصره( 5) ماده( 17) به اشخاص داخل زنجیره"جدول (الف) فرم اظهارنامه، فیلد مالیات و عوارض نمایش داده می شود.

همچنین آثار مالیاتی مربوط به ردیف فوق بر اساس درصد اظهار شده مؤدی در فیلد نرخ/ درصد، به عنوان مبلغ کاهنده از مالیات و عوارض فروش در جدول (الف) لحاظ می گردد. آثار این مقدار در جمع مالیات و عوارض ارزش افزوده فروش یا صادرات کالاها و خدمات مندرج در ردیف آخر جدول الف لحاظ می گردد. (به عبارت ساده تر، از بدهی مؤدی در جدول الف کسر می شود). 

نکته: 

·       مقدار قابل قبول دریافتی فیلد "نرخ/ درص د"در ردیف تبصره (5) ماده (17) در جدول الف عددی مثبت و بین 0الی 100می باشد و امکان ورود مقدار تا 4رقم اعشار نیز وجود خواهد داشت.

سؤال 9: آیا دوره دوم سال 1403، بابت موارد زیر تعدیلات داشته اید؟

1-   فروش های خارج از سامانه مربوط به دوره های قبل از تاریخ 01/04/1403

2-   صورتحساب الکترونیکی فروش که اولین مرجع آن به تاریخ قبل از 01/10/1402برمی گردد.

3-   مالیات و عوارض مربوط به مبالغ دریافتی بابت صورتحساب های الکترونیکی نسیه مربوط به قبل از تاریخ

01/10/1402که در این دوره تسویه شده است.

در صورتیکه مؤدی بابت دوره های قبل از تاریخ 01/04/1403فروش خارج از سامانه داشته و یا صورتحساب الکترونیکی ارجاعی در این دوره داشته باشد که مرجع آن مربوط به تاریخ قبل از 01/10/1402و یا دارای  مالیات و عوارض مربوط به مبالغ دریافتی بابت صورتحساب های الکترونیکی نسیه مربوط به قبل از تاریخ 01/10/1402که در این دوره تسویه شده است، باشد .گزینه "بلی"را انتخاب در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

با توجه به الزام مؤدیان حسب قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان از تاریخ 01/10/1402، صورتحساب های صادره در سامانه مؤدیان که قبل از تاریخ مذکور صورت گرفته و نیاز به هرگونه تعدیل کاهشی/ افزایشی دارد در این قسمت قابل تعدیل خواهد بود. مؤدی با توجه به ستون مالیات و عوارض فروش، مالیات و عوارض متعلق را با علامت مثبت/منفی میتواند افزایش/ کاهش دهد. بنابراین در بخش کاهشی امکان ورود اطلاعات به صورت منفی و در بخش افزایشی امکان ورود اطلاعات به صورت مثبت توسط مؤدی وجود دارد.

تعدیلات افزایشی/ کاهشی مالیات و عوارض ناشی از نرخ و بهاء بابت فروش کالا و خدمات موضوع ماده (7)        در رابطه با موارد زیر:

1-  فروش های خارج از سامانه مربوط به دوره های قبل از تاریخ 01/04/1403

2-  صورتحساب الکترونیکی فروش که اولین مرجع آن به تاریخ قبل از 01/10/1402بر می گردد.

3-  مالیات و عوارض مربوط به مبالغ دریافتی بابت صورتحساب های الکترونیکی نسیه مربوط به قبل از تاریخ

01/10/1402که در این دوره تسویه شده است.

همچنین مؤدیان محترم قادر به تعدیل صورتحساب های الکترونیکی صادر شده پس از تاریخ 01/10/1402در ردیف های مذکور نخواهند بود.

4-1-2-3-جدول ب-اطلاعات خرید خالص کالاها و خدمات :

و خدمات  می شود.

1-   خرید خالص کالا و خدمات موضوع ماده(7) (نقدی و نسیه:)(قابل نمایش برای همه مؤدیان) اولین ردیف در بخش خرید مربوط به خرید خالصکالا و خدمات موضوع ماده (7) (نقدی و نسیه) قابل نمایش برای همه مؤدیان میباشد و ارتباطی به پاسخ سؤالات تعیین شده در ابتدای ورود به اظهارنامه ندارد.

نکات:

·       امکان ویرایش «ستون مالیات و عوارض خرید مربوط به ردیف (1) جدول (ب)» برای مؤدی وجود دارد؛ حداقل مقدار قابل پذیرش در این فیلد اطلاعاتی به میزان بهای بارگذاری شده در فیلد اطلاعاتی داخل «بهای بارگذاری شده از سامانه مؤدیان» ضرب در ده درصد(10%) بوده و حداکثر مقدار قابل پذیرش نیز جمع بها ضرب در ده درصد(10%)  خواهد بود. همچنین در صورتی که به هر دلیل مالیات و عوارض مربوط به «خریدهای عمومی و مشمول» و خارج از سامانۀ مؤدی با نرخی متفاوت از نرخ ده درصد(10%)، محاسبه و پرداخت شده باشد؛ مؤدی می تواند اطلاعات فیلد اطلاعاتی مالیات و عوارض خرید این ردیف را به میزان لازم اصلاح نماید.

·       فروش نسیه صرفاً در خصوص صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در داخل سامانه با روش پرداخت نسیه (غیرنقدی) قابل اعمال است و در خصوص صورتحساب های خارج از سامانه فروش نسیه موضوعیت نداشته و این مبادلات تماما نقدی تلقی می شود.

2-   خرید خالص کالاها و خدمات معاف (نقدی و نسیه:)(قابل نمایش برای همه مؤدیان)خرید خالصکالاها و خدمات معاف(نقدی و نسیه) قابل نمایش برای همه مؤدیان می باشد و ارتباطی به پاسخ سؤالات تعیین شده در ابتدای ورود به اظهارنامه ندارد. چنانچه مؤدی نسبت به صدور صورتحساب های خرید معاف داخل سامانه مؤدیان و یا خارج آن اقدام شده باشد، فیلدهای مربوطه تکمیل می گردد در غیر این صورت در داخل فیلدها عدد صفر نمایش داده می شود.

مؤدیان به منظور ثبت اطلاعات خرید خالص کالاها و خدمات عمومی مشمول در ستون خارج از سامانه صرفا   می بایست این اطلاعات را در ردیف خرید بابت کالاهای مشمول وارد نمایند و اطلاعات خرید کالاها و خدمات معاف را می بایست در ستون خارج از سامانه و ردیف مربوطه، «خرید خالص کالاو خدمات معاف (نقدی و نسیه)» وارد نمایند تا میزان مالیات آن صفر محاسبه و نمایش داده شود.

به عنوان مثال، مؤدیانی که خرید طلا داشتند میزان خرید طلای خالص را که معاف از مالیات می باشد در ردیف خرید خالص کالا و خدمات معاف و بابت اجرت،حق العملکاری و سود که مشمول مالیات هستند، در ردیف خرید مربوط به اجرت ساخت، حق العمل و سود فروشندگان طلا، جواهر و پلاتین با نرخ نه درصد(9%) در ستون  داخل سامانه بارگذاری می شود و مؤدی میتواند در ستون خارج از سامانه بر این اساس اطلاعات را به تفکیک بارگذاری نماید.

3-   کسر می شود: اعتبار مالیاتی مربوط به خریدهای غیرنقدی (نسیه) کالاها و خدمات موضوع ماده (7) و ماده(26):(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

در ردیفهای (28)  الی(32) جدول (ب) ، اعتبار مالیاتی مربوط به خریدهای غیرنقدی(نسیه) متناسب با منابع مختلف و نرخهای موضوع ماده(7) و ماده(26) کسر می شود.

4-   کسر می شود: اعتبار مالیاتی مربوط به خریدهای نقدی مازاد بر سقف موضوع ماده(6) «قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان» بابت کالاها و خدمات موضوع ماده (7) و ماده(26):

(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

در ردیف های (33)  الی(37) جدول (ب)، اعتبار مالیاتی مربوطه به خریدهای نقدی مازاد بر سقف موضوع ماده(6) قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان، متناسب با منابع مختلف و نرخ های موضوع ماده(7) و ماده(26) کسر می شود.

نکات: 

·       صورتحساب های خرید تایید شده قابل محاسبه در این بخش، صورتحساب های خریدی می باشند که تا پایان مهلت قانونی تعیین شده توسط سازمان، تایید شده باشند.

·       چنانچه صورتحساب ارجاعی مربوط به دوره جاری بوده و به تایید خریدار نیز رسیده باشد، اعتبار مالیاتی در دوره جاری کسر می گردد.

 

 

 تکمیل اطلاعات جدول ب: اطلاعات مربوط به خرید خالص کالاها و خدمات،  با توجه به تعیین گزینه "بلی"در سؤالات اظهارنامه به شرح ذیل می باشد: 

 

 

 

 

سوال 1: آیا در دوره دوم سال 1403خرید طلا، جواهر و پلاتین داشته اید؟

مؤدیانی که خرید طلا دارند میزان طلای خالص خریداری شده را که معاف از مالیات می باشد در ردیف خرید خالص کالا و خدمات معاف و بابت اجرت، حق العملکار و سود که مشمول مالیات هستند، در ردیف خرید مربوط به اجرت ساخت، حق العمل و سود فروشندگان طلا، جواهر و پلاتین اطلاعات مربوطه در در فیلد بهای بارگذاری شده از سامانه مودیان بارگذاری میشود و یا مؤدی میتواند بر اساس صورتحساب های خارج از سامانه در ستون خارج از سامانه بارگذاری نماید.

نکات :

·       مالیات و عوارض خرید در این بخش با نرخ نه درصد (9%) از جمع میزان خرید مشمول مالیات محاسبه می شود.

·       برای خریدارانی که فروشنده، از شناسه کالا و خدمات مربوط به طلا، در صورتحساب های آنها استفاده نموده است، اطلاعات صورتحساب های مربوطه در ردیف مذکور و در فیلد "بهای بارگذاری شده از سامانه مودیان"می شود.

سؤال 2: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به خرید نوشابه های قندی گازدار و یا بدون گازنموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403خرید نوشابه های قندی گازدار و یا بدون گاز داشته باشد گزینه  

"بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب میشود، در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل در جدول (ب) اظهارنامه جهت وارد کردن اطلاعات خرید خارج از سامانه در فیلد اطلاعاتی مورد نظر به مؤدی نمایش داده می شود و اطلاعات داخل سامانه به صورت سیستمی بارگذاری می شود.

همچنین بابت صورتحساب های نوشابه های قندی گازدار و بدون گاز داخل سامانه مؤدی که به صورت نسیه خرید نموده از اعتبار مؤدی کسر می گردد و بابت صورتحساب های خرید نوشابه های قندی گازدار و بدون گاز داخل سامانه مؤدی که تگ عدول از حد مجاز دارند از اعتبار مؤدی کسر می شود.(عملیات در این بخش به صورت سیستمی و داخل سامانه است).

نکات: 

·       برای خریدارانی که فروشنده، از شناسه کالا مربوط به نوشابه های قندی گازدار و یا بدون گاز، در صورتحساب های آنها استفاده نموده است، اطلاعات صورتحساب های مربوطه در ردیف مذکور و در فیلد "بهای بارگذاری شده از سامانه مودیان"درج می گردد، بارگذاری می شود.

·       مؤدیان بابت صورتحساب های خرید نقدی و صورتحساب هایی که تگ عدول از حد مجاز ماده (6) را ندارند اعتبار دریافت می نمایند.

·       صورتحساب های خارج از سامانه همگی نقدی تلقی می شوند.

سؤال 3: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به خرید کالاهای نفتی موضوع بند (الف) ماده(26)نموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403خرید کالاهای نفتی موضوع بند (الف) ماده (26) داشته باشد گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود، در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل در جدول (ب) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده می شود. اطلاعات داخل سامانه به صورت سیستمی بارگذاری و مؤدی می تواند اطلاعات خرید خارج از سامانه مربوط به این ردیف ها را در فیلد اطلاعاتی های مورد نظر وارد نماید.

همچنین بابت صورتحساب های کالاهای نفتی ثبت شده در سامانه، که مؤدی به صورت نسیه خرید نموده از اعتبار مؤدی کسر می گردد و بابت صورتحساب های خرید کالاهای نفتی ثبت شده در سامانه مؤدی که تگ عدول از حد مجاز دارند از اعتبار مؤدی کسر می شود (عملیات در این بخش به صورت سیستمی و داخل سامانه ای است).

با انتخاب گزینه بلی مربوطه در سؤال 3علاوه بر ردیف های توضیح داده شده در بالا ، مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های نفتی که به عنوان مواد اولیه اصلی توسط واحدهای تولید استفاده نشده است (موضوع تبصره (3) بند (الف) ماده (26)) از جدول (ج) فرم اظهارنامه نیز به مؤدی نمایش داده می شود.

مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های نفتی که به عنوان مواد اولیه اصلی توسط واحدهای تولید استفاده نشده است؛ به عنوان اعتبار لحاظ نشده، قابل استرداد نبوده و به عنوان بهای تمام شده در نظر گرفته می شود. از این رو لازم است برای جلوگیری از بیش ابرازی در اعتبار خرید، اطلاعات مربوط به این مالیات و عوارض پرداختی در فیلد اطلاعاتی این ردیف برای کسر از اعتبار مالیاتی از سوی مؤدی وارد می شود.

 نکات: 

·       برای خریدارانی که فروشنده ،از شناسه کالا مربوط به نفتی موضوع بند (الف) ماده(26)، در صورتحساب های آنها استفاده نموده است، اطلاعات صورتحساب های مربوطه در ردیف مذکور و در ستون داخل سامانه مؤدیان بارگذاری می شود.

·       مؤدیان بابت صورتحساب های خرید نقدی و صورتحساب هایی که تگ عدول از حد مجاز ماده (6) را ندارند اعتبار دریافت می نمایند.

·       صورتحساب های خارج از سامانه همگی نقدی تلقی می شوند.

سؤال 4: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به خرید سیگار و محصولات دخانی نموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403خرید سیگار و محصولات دخانی داشته باشد گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود، در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

اگر پاسخ بلی باشد؛ ردیف ذیل از جدول (ب) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده می شود. مؤدی می تواند اطلاعات خرید خارج از سامانه مربوط به این ردیف ها را در فیلد اطلاعاتی های مورد نظر وارد نماید.

سؤال 5: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به واردات کالا و خدمات نموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403واردات کالا و خدمات  داشته باشد گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل در جدول (ب) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده شود .

مؤدی می تواند اطلاعات واردات خارج از سامانه مربوط به واردات خدمات مشمول با رعایت تبصره (4) ماده (17) را در فیلد اطلاعاتی مورد نظر و مالیات آن را وارد نماید. باقی اطلاعات (در صورت وجود) از سامانه مؤدیان بارگذاری می شود.

سؤال 6: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به خرید کالاهای موضوع تبصره(5) ماده 17ازاشخاص زنجیره (گاز خانگی، آب وبرق) نموده اید؟

 در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403خرید کالاهای موضوع تبصره( 5) ماده (17) از اشخاص زنجیره (گاز خانگی، آب وبرق ) داشته باشد گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

 در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل از جدول (ب) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده می شود.

 سؤال 7: آیا در دوره دوم سال 1403اقدام به خرید کالاهای موضوع تبصره(5) ماده 17از اشخاص زنجیره (کالای نفتی) نموده اید؟

در صورتی که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403خرید کالاهای موضوع تبصره( 5) ماده (17) از اشخاص زنجیره (کالای نفتی) داشته باشد گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود در غیر این صورت گزینه

"خیر"را انتخاب می نماید.

 در صورتی که پاسخ بلی باشد؛ ردیف های ذیل از جدول (ب) اظهارنامه به مؤدی نمایش داده شود.

  همچنین مبلغ مالیات و عوارض تبصره( 5) ماده( 17) اشخاص زنجیره(کالاهای نفتی) از جدول(ب) به جدول (ج) منتقل شده و در جدول (ج)  نمایش داده می شود و از میزان اعتبار مؤدی کسر می گردد.

نکات: 

·       برای خریدارانی که فروشنده، از شناسه کالا مربوط به نفتی موضوع بند (الف) ماده( 26)، در صورتحساب های آنها استفاده نموده است، اطلاعات صورتحساب های مربوطه در ردیف مذکور و در "بهای بارگذاری شده از سامانه مودیان"بارگذاری می شود.

سؤال 8: آیا دوره دوم سال 1403قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، بابت موارد زیرتعدیلات داشته اید؟

1-  خریدهای خارج از سامانه مربوط به دوره های قبل از تاریخ 01/01/1403

2-  صورتحساب الکترونیکی خرید که اولین مرجع آن به تاریخ قبل از 01/10/1402برمی گردد.

در صورتی که مؤدی در دوره دوم سال 1403بابت خریدهای خارج از سامانه مربوط به دوره های قبل از تاریخ 01/01/1403و یا صورتحساب الکترونیکی خرید که اولین مرجع آن به تاریخ قبل از 01/10/1402  بر می گردد، تعدیلات داشته باشد، گزینه "بلی"را انتخاب و یا به صورت سیستمی انتخاب می شود در غیر این صورت گزینه "خیر"را انتخاب می نماید.

اگر پاسخ  بلی بود؛ ردیف های تعدیلات بابت منابع مربوطه ،به مؤدی نمایش داده می شود.

با توجه به الزام مؤدیان به صدور صورتحساب الکترونیکی از تاریخ 01/10/1402حسب قانون تسهیل تکالیف مؤدیان جهت اجرای قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، تعدیلات افزایشی/ کاهشی مالیات و عوارض ناشی از نرخ و بهاء بابت خرید کالا و خدمات موضوع ماده(7) با در نظر گرفتن موارد ذیل توسط مؤدی با درج در فیلدهای مربوطه می تواند صورت پذیرد. 

1-  خریدهای خارج از سامانه مربوط به دوره های قبل از تاریخ 01/01/1403

2-  صورتحساب الکترونیکی خرید که اولین مرجع آن به تاریخ قبل از 01/10/1402برمیگردد. همچنین شایان ذکر است ،مؤدیان محترم قادر به تعدیل موارد کاهشی/ افزایشی صورتحساب های الکترونیکی صادر شده پس از تاریخ 01/10/1402در ردیف های مذکور نمی باشند.

5-تعدیلات فروش کالا و خدمات

5-1-تعدیلات فروش کالا و خدمات موضوع ماده(7) و(9) :

5-2-تعدیلات فروش نوشابه های قندی گازدار و بدون گاز:

5-4-تعدیلات فروش سیگار و محصولات دخانی: 

5-5-تعدیلات فروش کالا و خدمات موضوع بند (الف) ماده (26):

·       مؤدیان قادر به تعدیل صورتحساب های الکترونیکی صادر شده پس از تاریخ 01/10/1402در این ردیف نیستند.

·       در ردیف های مربوط به تعدیلات کاهشی، فیلدهای اطلاعاتی "بهای تعدیلات معاف"، "بهای تعدیلات مشمول"و "مالیات و عوارض فروش "باید به صورت عدد منفی وارد شود.

·       در صورت ورود مقدار توسط مؤدی در فیلد اطلاعاتی مالیات و عوارض مربوط به ردیف تعدیلات، ورود بهای تعدیلات اجباری بوده و در غیر این صورت ورود مقدار در بهای تعدیلات اجباری نخواهد بود.

·       مبلغ وارد شده در ستون مالیات و عوارض تعدیلات نمیتواند از مبلغ بهای تعدیلات مشمول بیشتر باشد.

 تکمیل اطلاعات جدول ج : محاسبه مالیات و عوارض پرداختی قابل کسر یا استرداد (اعتبار مالیاتی):

 6-جدول ج- اطلاعات خرید خالص کالاها و خدمات (اعتبار مالیاتی)

1-مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید و واردات کالا و خدمات:

نتیجه اطلاعات مندرج در جدول (ب) به صورت خودکار در این فیلد در جدول (ج) بارگذاری می شود.

مؤدیان باید در نظر داشته باشند که عدد نمایش داده شده در این فیلد با «جمع مالیات و عوارض ارزش افزوده خرید یا واردات کالاها و خدمات»در جدول (ب) باید یکسان باشد.

2-اضافه می شود: اعتبارهای مربوط به صورتحساب های الکترونیکی خرید دوره یا دوره های قبل (با تاریخ صدور از تاریخ 01/10/1402و به بعد):

در فیلد ردیف مربوطه، اعتبار مالیاتی صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مؤدیان با تاریخ صدور 01/10/1402به بعد(دوره یا دوره های قبل) که آثار آنها بایستی در اظهارنامه دوره جاری لحاظ شود، محاسبه و نمایش داده شده است.

در صورتی که فیلد فوق تکمیل شده باشد مؤدی با انتخاب گزینه "جزئیات بیشتر"می تواند ریز اطلاعات محاسبه و نمایش داده شده در فیلدردیف مذکور را مشاهده نماید.

1-    مالیات و عوارض مربوط به مبالغ پرداختی بابت صورتحساب های الکترونیکی خریدهای نسیه با تاریخ صدور از تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403که در دوره جاری تسویه شده است.

2-    خالص مالیات و عوارض خرید بابت صورتحساب های الکترونیکی ارجاعی(اصلاحی تایید شده با مبلغ مالیات و عوارض بیشتر از صورتحساب مرجع) مربوط به خرید که تاریخ صدور صورتحساب مرجع آنها از تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403بوده و باید به مالیات و عوارض(اعتبار) مؤدی در این دوره اضافه شود. 

جمع اعتبارهای مربوط به صورتحساب های الکترونیکی مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403که در دوره ی جاری می بایست لحاظ شود.

جمع این عدد با عدد نمایش داده شده در ردیف(2) جدول(ج) باید برابر باشد.

3-کسر می شود: اعتبارهای مربوط به صورتحساب های الکترونیکی خرید دوره یا دوره های قبل (با تاریخ صدور از تاریخ 01/10/1402و به بعد):

در فیلد ردیف مربوطه ،اعتبار مالیاتی صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مؤدیان با تاریخ صدور 01/10/1402به بعد(دوره یا دوره های قبل) که بایستی در اظهارنامه دوره جاری کسر شود، محاسبه و نمایش داده شده است.

در صورتی که فیلد فوق تکمیل شده باشد مؤدی با انتخاب گزینه "جزئیات بیشتر"می تواند ریز اطلاعات محاسبه و نمایش داده شده در فیلدردیف مذکور را مشاهده نماید.

"جزییات بیشتر "در ردیف 3جدول (ج) شامل موارد زیر است:

1-    -صورتحساب های الکترونیکی مرجع خرید مربوط به دوره های قبل (با تاریخ صدور از 01/10/1402لغایت

31/03/1403) که در دوره جاری ابطال شده است.

2-    صورتحساب های اصلاحی تایید شده (در دوره جاری) با مبلغ مالیات و عوارض ارزش افزوده کمتر از صورتحساب های مرجعی که تاریخ صدور آنها، دوره یا دوره های قبل می باشد.

3-    صورتحساب های برگشت از فروش تایید شده (در دوره جاری) که صورتحساب مرجع آنها در دوره یا دوره های قبل صادر شده است.

جمع اعتبارهای مربوط به صورتحساب های الکترونیکی دوره یا دوره های قبل(با تاریخ صدور 01/10/1402لغایت 31/03/1403) که بایستی از اعتبارات دورهی جاری کسر شود. جمع این عدد می بایست با عدد نمایش داده شده در ردیف (3) جدول (ج) برابر باشند.

4-کسر می شود: مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید و واردات نهاده های مربوط به فروش کالا و خدمات معاف:

در صورتی که مودی مبادرت به عرضه کالاهای معاف نموده باشد و بابت نهاده های کالاهای مربوطه (وارداتی یا داخلی) مالیات بر ارزش افزوده پرداخت نماید، مبلغ پرداختی باید از اعتبارمالیاتی دوره جاری مندرج در ردیف (4) جدول (ج) کسر شود. همچنین در صورتی که مودی به عرضه توأم کالاها و خدمات مشمول و معاف اشتغال داشته باشد، صرفا مالیات و عوارضی که بابت خرید نهاده های مورد نیاز برای تولید کالاها و خدمات مشمول پرداخت کرده است، حسب مورد، قابل کسر، تهاتر یا استرداد بوده و مابقی اعتبار مربوطه بایستی در ردیف (4) جدول (ج) کسر شود.

5-کسر می شود: مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های تملک دارایی سرمایه ای

(عمرانی) موضوع تبصره(1) ماده(8) و تبصره(4) بند (الف) ماده(26) :

از آن جایی که مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های تملک دارایی سرمایه ای (عمرانی) موضوع تبصره(1) ماده(8) و تبصره (4) بند الف ماده(26) قابل استرداد نیست و جزء بهای تمام شده دارایی های مزبور منظور می گردد، لازم است برای جلوگیری از بیش ابرازی در اعتبار خرید اطلاعات مربوط به این مالیات و عوارض پرداختی در فیلد اطلاعاتی ردیف(5) از سوی مؤدی وارد و از اعتبار مؤدی کسر گردد.

6-کسر می شود: مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های صادرات مواد خام و مواد اولیه تولید موضوع تبصره (2) ماده(10)

استرداد مالیات و عوارض خرید برای صادرات مواد خام و مواد اولیه تولید که در فهرست مربوط به ماده (141) قانون مالیات های مستقیم ذکر شده اند، ممنوع است.

7-کسر می شود: مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های نفتی (موضوع تبصره (3) بند (الف) ماده(26)

مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های نفتی که به عنوان مواد اولیه اصلی توسط واحدهای تولید استفاده نشده است؛ به عنوان اعتبار لحاظ نشده و قابل استرداد نیست. در چنین مواردی مالیات و عوارض پرداختی به عنوان بهای تمام شده در نظر گرفته می شود. از این رو لازم است برای جلوگیری از بیش ابرازی در اعتبار خرید، اطلاعات مربوط به این مالیات و عوارض پرداختی در فیلد اطلاعاتی این ردیف برای کسر از اعتبار مالیاتی از سوی مؤدی واردگردد.

با انتخاب گزینه بلی مربوطه در سوال 4علاوه بر ردیف های توضیح داده شده در بالا ، مالیات و عوارض پرداختی بابت خرید نهاده های نفتی که به عنوان مواد اولیه اصلی توسط واحدهای تولید استفاده نشده است (موضوع تبصره (3) بند (الف) ماده (26)) از جدول (ج) فرم اظهارنامه نیز به مؤدی نمایش داده می شود.

8-کسر می شود: اعتبار مربوط به فروش مشمول یارانه موضوع جزء (ج) تبصره (2) ماده (5) مؤدیانی که در دوره دوم سال 1403مابه ازای بخشی از فروش کالا و خدمات خود از دولت یارانه یا کمک دولتی دریافت می کنند؛ بایستی میزان مالیات و عوارض پرداختی بابت فروش مشمول یارانه موضوع جز (ج) تبصره (2) ماده (5) خود را در این ردیف وارد نمایند.

 9-کسرمی شود:مالیات و عوارض مربوط به حق العملکاری واردات و سایر مواردی که نباید اعتبار آن به مؤدی تعلق بگیرد:

در صورتی که مؤدی، بنابر قواعد صدور صورتحساب الکترونیکی (مربوط به سامانه مؤدیان) و یا حسب ابراز خود اعلام نماید که اعتبار تخصیص داده شده، مربوط به صورتحساب های خرید وی نبوده است، با اظهار مؤدی در اظهارنامه اعتبار درج شده کسر می گردد.

در صورتی که به هر دلیل مؤدیان محترم معتقدند که بخشی از مالیات و عوارض لحاظ شده برای آنها نمی بایست به آنها تعلق گیرد، مؤدیان محترم جهت جلوگیری از تحقق جرائم موضوع بند(ب) ماده(36) قانون مالیات بر ارزشافزوده ناشی از بیش ابرازی در مالیات و عوارض خرید، بایستی میزانی که باید از اعتبار خرید ایشان کسر گردد را در این فیلد وارد نمایند.

تکمیل اطلاعات جدول د: محاسبه مانده بدهی مالیات و عوارض یا قابل استرداد:

7- جدول د- محاسبه مانده بدهی مالیات و عوارض یا اعتبار قابل استرداد

1-مالیات و عوارض فروش کالا و ارایه خدمات (نقدی و نسیه): (قابل نمایش برای همه مؤدیان)

عدد نمایش داده شده در فیلد ردیف مربوطه بایدکاملا برابر با مقدار مندرج در ردیف آخر جدول (الف) اظهارنامه مربوطه باشد.

 بخش انتهایی جدول(الف) اظهارنامه:

2-مالیات و عوارض خرید قابل کسر از مالیات و عوارض فروش: (قابل نمایش برای همه مؤدیان)

عدد نمایش داده شده در فیلد ردیف مربوطه باید کاملا برابر با مقدار نتیجه اطلاعات مندرج در جدول(ج) اظهارنامه مربوطه باشد.

3-مالیات و عوارض فروش کالاها و ارائه خدمات (نسیه) در دوره جاری که هنوز وجه آن دریافت نشده است.(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

عدد نمایش داده شده در فیلد ردیف مربوط به صورتحساب های فروش دوره جاری (تابستان1403) می باشد که روش تسویه آن به صورت نسیه بوده و هنوز بابت همه یا بخشی از مبالغ آن دریافتی صورت نگرفته است.به عبارت دیگر مالیات و عوارض بخش نسیه صورتحساب های نسیه دوره جاری (تابستان1403) در این فیلد نمایش داده می شود.

نکات:

·       پرداخت هایی از صورتحساب های فروش نسیه دوره تابستان 1403ملاک قرار می گیرد که تا تاریخ 31/06/1403باشد در صورتی که مؤدی بعد از آن پرداختی را ثبت نماید مبنای محاسبه پرداخت در دوره مربوطه نبوده و به صورت سیستمی محاسبه شده و در این فیلد بارگذاری می شود.

·       مؤدیان جهت اطمینان از صحت عدد بارگذاری شده در این بخش، باید عدد نمایش داده شده در فیلد مربوطه را با صورتحساب های فروش نسیه خود در کارپوشه سامانه مؤدیان و پرداخت های مربوط به هر صورتحساب مقایسه و بررسی نمایند .

4-کسر می شود: جمع مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش دوره های قبل که می بایست در دوره ی جاری کسر شود. (بابت صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مؤدیان با تاریخ صدور 01/10/1402به بعد)(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

عدد نمایش داده شده در فیلد مربوط به صورتحساب های الکترونیکی فروشی می باشد که در دوره قبل مالیات آن به عنوان بدهی برای مؤدی در نظر گرفته شده و در این دوره باید از میزان بدهی مؤدی کسر شود. به عنوان مثال،

·       صورتحساب های دوره یا دوره های قبل که احتساب بوده اند و در دوره جاری(تابستان1403) عدم احتساب شده اند.

·       پرداخت های دوره یا دوره های قبل که در دوره جاری(تابستان1403) ابطال شده اند و...  که در جدول ضمیمه مشخص شده است.

در صورتی که فیلد فوق تکمیل شده باشد مؤدی با انتخاب گزینه "جزئیات بیشتر"می تواند ریز اطلاعات محاسبه و نمایش داده شده در فیلدردیف مذکور را مشاهده نماید.

1.    خالص مالیات و عوارض فروش بابت صورت حساب های الکترونیکی فروش اصلاحی تایید شده با مبلغ مالیات کمتر از صورتحساب مرجع یا صورتحساب برگشت از فروش تایید شده (به غیر از صورتحساب الکترونیکی صادرات) که تاریخ صدور صورتحساب مرجع آنها مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403بوده و باید از مالیات و عوارض فروش شما در این دوره کسر شود.

2.    مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403که احتساب بوده اند و در این دوره عدم احتساب شده اند.  

3.    پرداخت های مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403که در این دوره ابطال شده اند.

4.    خالص مالیات و عوارض فروش بابت صورت حساب های الکترونیکی ارجاعی صادرات که تاریخ صدور صورتحساب مرجع آنها مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1403بوده و باید از مالیات و عوارض فروش شما در این دوره کسر شود.

عدد نمایش داده شده در جمع بدهی های مربوط به صورت حساب های دوره یا دوره های قبل که باید در این دوره(تابستان 1403) عودت داده شود، از عدد نمایش داده شده در فیلد ردیف کسر می شود: جمع بدهی مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش دورهی قبل که در دوره جاری بایستی کسر شود، برابر باشد.

5- اضافه می شود: جمع بدهی مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش دوره های قبل که در دوره جاری بایستی لحاظ شود. (بابت صورتحساب های الکترونیکی ثبت شده در سامانه مؤدیان با تاریخ صدور 01/10/1402به بعد):(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

عدد نمایش داده شده در فیلد مربوط به صورتحساب های الکترونیکی فروشی می باشد که در دوره قبل مالیات آن به عنوان بدهی برای مؤدی در نظر گرفته نشده و در این دوره باید به میزان بدهی مؤدی اضافه شود. به عنوان مثال:

·       مالیات و عوارض صورتحساب های فروش دوره یا دوره های قبل که عدم احتساب بوده اند و در این دوره احتساب شده اند.

·       مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش نسیه مربوط به دوره یا دوره های قبل که مبلغی از آن در دوره جاری(تابستان 1403)، وصول شده است.

در صورتی که فیلد فوق تکمیل شده باشد مؤدی با انتخاب گزینه «جزئیات بیشتر» میتواند ریز اطلاعات محاسبه و نمایش داده شده در فیلدردیف مذکور را مشاهده نماید.

1.    مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش نسیه مربوط به تاریخ 01/10/ 1402لغایت

31/03/1402که مبلغی از آن در دوره ی جاری، وصول شده است.

2.    مالیات و عوارض فروش بابت صورتحساب های الکترونیکی اصلاحی تایید شده با مبلغ بیشتر از صورتحساب مرجع (به غیر ازصورتحساب الکترونیکی صادرات) که تاریخ صدور صورتحساب مرجع آنها مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1402بوده و باید به مالیات و عوارض فروش شما در این دوره اضافه شود.

3.    مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1402

که عدم احتساب بوده اند و در دوره جاری (تابستان 1403) احتساب شده اند.

4.    بدهکاری ناشی از ابطال صورتحساب های الکترونیکی مجازی سمت فروش مربوط به تاریخ 01/10/1402

لغایت 31/03/1402در این دوره، که بدهکاری فروشنده صورتحساب مادر را به اندازه بدهی آمر در صورتحساب مجازی افزایش می دهد.

5.    مالیات و عوارض فروش بابت صورتحساب های الکترونیکی ارجاعی صادرات که تاریخ صدور صورتحساب مرجع آنها مربوط به تاریخ 01/10/1402لغایت 31/03/1402بوده و باید به مالیات و عوارض فروش شما در این دوره اضافه شود.

عدد نمایش داده شده در جمع بدهی های مربوط به صورتحساب های الکترونیکی دوره یا دوره های قبل که بایستی در این دوره جاری(تابستان1403) اعمال شود، باید با عدد نمایش داده شده در فیلد ردیف اضافه شود: جمع بدهی مالیات و عوارض صورتحساب های الکترونیکی فروش دورهی قبل که می بایست در دوره ی جاری لحاظ شود، برابر باشد.

6-مالیات بر ارزش افزوده متعلقه در دوره جاری: (قابل نمایش برای همه مؤدیان)

عدد نمایش داده شده در فیلد ردیف مربوطه بعد از دریافت مبالغ خرید و فروش در جداول (الف) و (ب) و(ج) و کسر و اضافه نمودن موارد و محاسبات مربوط به صورتحساب های دوره قبل بیانگر مالیات بر ارزش افزوده محاسبه شده برای مؤدی مربوطه در دوره جاری است.

7-   اضافه پرداختی مالیات بر ارزش افزوده انتقالی از دوره قبل بابت اظهارنامه در موعد مقرر5

(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

مؤدیانی که در دوره قبل( بهار 1403) بستانکار بوده و متقاضی انتقال بستانکاری خود به دورهی جاری می باشند؛ در این قسمت می توانند میزان بستانکاری مورد قبول خود را به صورت منفی در این فیلد وارد نمایند. لازم به ذکر است که ورود مقدار در این فیلد توسط مؤدی انجام شده و به صورت سیستمی بارگذاری نخواهد شد .

8-   مبالغ علی الحساب پرداختی بابت افزایش حد مجاز فروشدوره تابستان1403:(قابل نمایش برای همه مؤدیان)

مبالغی که مؤدیان بابت افزایش حد مجاز ماده(6) به صورت نقدی طی دوره تابستان پرداخت کرده اند به صورت خودکار محاسبه و در فیلد مربوطه نمایش داده می شود. مبلغ مربوطه پرداخت شده از میزان بدهی مؤدی کسر و به بستانکاری مؤدی اضافه می شود.

مانده بدهی مالیات بر ارزش افزوده: (قابل نمایش برای همه مؤدیان)

جمع نهایی مبلغ مالیات و عوارض ارزش افزوده ای که مؤدی بابت دوره دوم سال 1403باید پرداخت نماید محاسبه و در فیلد مربوطه نمایش داده می شود.

در صورتی که در اظهارنامه مؤدی مانده بستانکار (منفی) باشد ردیف (درخواست استرداد/انتقال بستانکاری مالیات بر ارزش افزوده) نمایش داده می شود و مؤدی می تواند یکی از دو روش مذکور را انتخاب نماید.

درخواست انتقال/ استرداد بستانکاری مالیات بر ارزش افزوده

در صورتی که مؤدی درخواست انتقال بستانکاری مالیات بر ارزش افزوده به دوره بعد را داشته باشد، گزینه اول و چنانچه درخواست استرداد بستانکاری مالیات بر ارزش افزوده داشته باشد، گزینه دوم را انتخاب می نماید.

8-ثبت نهایی اظهارنامه دوره دوم1403توسط مؤدی

پس از انجام کلیه مراحل توسط مؤدی به آخرین صفحه اظهارنامه هدایت می شود و پس از ملاحظه کلیه موارد مندرج در اظهارنامه، از طریق کلید «ثبت موقت»اظهارنامه خود را ثبت می نماید.

نکته: لازم به ذکر است از تاریخ 21/08/1403گزینه «ثبت نهایی» فعال می گردد.

مؤدی از طریق کلید «ارسال بازخورد»، وارد بخشارسال بازخورد می شود.

  در بخش ثبت ارسال بازخورد، دوره مالیاتی و تاریخ آخرین بروز رسانی اطلاعات قابل مشاهده است. مؤدی از

  طریق انتخاب «نام جدول»، «نام ردیف» و «نام ستون» امکان مشاهده مقدار فعلی ردیف انتخاب شده در اظهارنامه را(در صورت وجود) خواهد داشت. مؤدی می تواند طبق نظر خود فیلد مقدار مورد انتظار مؤدی از ردیف انتخاب شدهرا وارد نماید. همچنین در این بخش، امکان ثبت اطلاعات توسط مؤدی در

خصوص «صورتحساب هایی که نباید محاسبه می شد»  و «صورتحساب هایی که باید محاسبه می شد» وجود دارد.

در بخش «نام جدول» همه جدول های مندرج در اظهارنامه امکان انتخاب دارند و «نام ردیف» و «نام ستون» نسبت به نام جدول  انتخابی متغیر خواهند بود.

1403-11-01